Christoffel Plantijn in Cyberspace

leszaal Plantin Genootschap

Het Christoffel Plantin-auditorium waar de expert classes over typografie en grafisch ontwerp van het Plantin Genootschap / Hoger Instituut voor Grafische kunsten doorgaan (eigen foto)

Plantin Genootschap: Gids

Op zaterdagen, zijn enige vrije dagen, was Christoffel Plantijn te vinden op een stoffig kamertje op de zolderverdieping van het museum, waar hij met vrees en beven experimenteerde met een computer en printer. Soms ging hij luisteren naar de colleges van het , die in de kamer naast die van hem in de voor- en namiddag gegeven werden door binnenlandse en buitenlandse specialisten in de typografie en de vormgeving. De historische vakken over de geschiedenis van het boek, de drukletter, de illustratie en de boekband kon hij gemakkelijk volgen, maar de technische en praktische vakken lieten hem verward achter.

De tijd had niet stilgestaan. De ontwikkelingen op het vlak van techniek waren onvoorstelbaar geweest en hadden het boekbedrijf voorgoed veranderd. Door arbeid en standvastigheid (Labore et Constantia), zijn lijfspreuk, zou hij de technologische innovaties wel leren doorgronden en met de hulp van een computer met internetverbinding en een digitale printer zou hij zijn vroegere drukkerij-uitgeverij wel nieuw leven inblazen.

Hij mocht dan wel niet meer de in lood gegoten letters gebruiken uit zijn atelier, niet meer de persen opstarten in zijn drukkerij, niet meer de humanistische werken raadplegen in zijn bibliotheek of de boeken verkopen uit zijn boekhandel, hij kon teksten zetten in InDesign, vellen papier bedrukken met de Kodak NEXPRESS, wetenschappelijke artikels consulteren op of op de online versie van de , boeken kopen en verkopen op